Podsumowanie Roku 2016

Małe podsumowanie roku 2016 Fundacji Epicrates.

1. Udało nam się pomóc (uratować, wyleczyć, znaleźć nowy odpowiedzialny dom) ponad setce zwierząt egzotycznych. To wszystko dzięki naszym wolontariuszom, lekarzom weterynarii i przyjaciołom.
  2. Przeprowadziliśmy szereg lekcji o zwierzętach w placówkach oświatowych. W 2016 roku wzięło w nich udział ponad trzy tysiące słuchaczy.
  3. Mieliśmy przyjemność promować odpowiedzialną terrarystykę w wielu ogólnopolskich wydarzeniach, m.in. Ekopiknik Rodzinny, Dzień Św. Franciszka w Tokarni, Zoopark, Poznańskie Dni Zwierząt Egzotycznych i Konferencja im. prof. Leszka Bergera, Krakowski Światowy Dzień Żółwia, Warszawska Giełda Terrarystyczna, Falkon i inne.
  4. Odłowiliśmy żółwia jaszczurowatego w Kutnie. To pierwszy przypadek odłowu osobnika tego gatunku, który był obserwowany w środowisku naturalnym Polski od kilku lat.
  5. Wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie i Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym w Puławach realizowaliśmy drugi rok projektu badawczego „Inwazyjne gatunki żółwi jako źródło i wektor mikroflory patogennej dla zwierząt i ludzi”. W roku 2016 udało nam się odłowić z naszego środowiska 54 żółwie z gatunków inwazyjnych. Celem projektu jest identyfikacja zagrożeń środowiskowych i epidemiologicznych wynikających z obecności w naszych wodach inwazyjnych gatunków żółwi.
  6. Nasi wolontariusze wzięli udział w szkoleniu na terenie Zoo Zamość, które przeprowadził niezawodny Łukasz Sułowski.
  7. Nasi wspaniali wolontariusze z poświęceniem opiekowali się zwierzętami w Lubelskim Egzotarium – dziale Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Lublinie. Zabiegi lecznicze i pielęgnacyjne oraz codzienna obsługa kilkudziesięciu podopiecznych to tylko nieliczne z zadań wolontariuszy. Wsparliśmy Egzotarium także zakupem niezbędnego sprzętu, leczeniem potrzebujących zwierząt oraz szukaniem i kontrolą nowych domów.
  8. Nieustannie wspieraliśmy terrarystów w kwestiach prawnych dotyczących ich pasji. W 2016 roku udało nam się skutecznie pomóc blisko setce osób.
  9. Przeprowadziliśmy szereg skutecznych interwencji dotyczących zwierząt przetrzymywanych w złych warunkach.

Szanowni Państwo, jeśli uznajecie nasze działania za słuszne, możecie pomóc przekazując 1% podatku – KRS 0000377475 Fundacja Epicrates.

Korzystając z okazji chcemy serdecznie podziękować wszystkim naszym wolontariuszom, którzy bezinteresownie poświęcają swój czas i energię by pomóc zwierzętom, a także naszym przyjaciołom i wszystkim dobrym ludziom którzy wsparli nas i naszych podopiecznych w minionym roku. Pamiętajcie, dobro wraca!

Zapraszamy do Naszej Galerii